Vahvistava sinkki

Sinkki on ihmiselle välttämätön hivenaine, joka vahvistaa vastustuskykyä.

Suomalaiset saavat yleensä riittävästi sinkkiä monipuolisesta ruokavaliosta. Sinkki on kuitenkin niin tärkeä vastustuskyvyn kannalta, että moni haluaa varmistaa sen riittävän saannin apteekista saatavilla valmisteilla.

Sinkin saantisuositus miehille on normaalitilanteessa 9 mg päivässä ja naisille 7 mg päivässä. Kasvissyöjät tarvitsevat sitä kuitenkin selvästi muita enemmän, koska eläinproteiini edistää sinkin imeytymistä ruuasta. Myös raskaus ja imetys sekä tietyt sairaudet, kuten Crohnin tauti, sirppisoluanemia ja alkoholismi, lisäävät sinkin tarvetta.

Suurin sinkin hyväksytty päiväsaanti on 25 mg, mutta siitä voi poiketa lyhytaikaisesti flunssan hoidossa. Etenkin raskaana olevien olisi hyvä välttää liiallista sinkin saantia.

Sinkillä on lukuisia tutkimuksin todistettuja terveysvaikutuksia. Sitä tarvitaan, jotta iho, hiukset, kynnet ja luusto pysyvät hyväkuntoisina. Se on mukana esimerkiksi kasvun ja lisääntymisen säätelyssä, hermoston toiminnassa ja näkemisessä. Se vaikuttaa myös välittäjäaineiden ja insuliinin erittymiseen sekä immuunivasteeseen. Sinkin puute suurentaa riskiä sairastua tartuntatauteihin, kuten flunssaan, influenssaan tai koronavirusinfektioon.

Sinkki voi vahvistaa vastustuskykyä usealla eritavalla. Se on mukana elimistöä puolustavien valkosolujen synnyssä ja estää virusten lisääntymistä ja pääsyä soluihin. Se vaikuttaa myös elimistön suojapintojen, kuten ihon ja limakalvojen, uudistumiseen. Riittävän sinkkitason ylläpitäminen onkin yksi tunnetuista keinoista parantaa elimistön vastustuskykyä.

Sinkkiä on saatavana nieltävinä tai imeskeltävinä tabletteina sekä suihkeina. Osa niistä on ravintolisiä, jotka imeytyvät kehon käyttöön suolistossa ja vahvistavat sitä kautta vastustuskykyä. Osa sinkkivalmisteista on CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita. Niiden sinkki vaikuttaa jo paikallisesti nielussa.

CE-merkityt sinkkivalmisteet voivat lyhentää flunssan kestoa, kun niitä otetaan heti ensimmäisten oireiden ilmetessä parin kolmen tunnin välein, kunnes noin 80 milligrammaa vuorokaudessa tulee täyteen. Näitä imeskelytabletteja tulisi käyttää muutaman päivän ajan kuurina. Niiden sinkki on sinkkiasetaattia.

Muuntyyppiset sinkit, kuten sinkkiglukonaatti ja sinkkisitraatti sekä sinkkiglysonaatti, ovat hyviä valintoja, kun halutaan vahvistaa vastustuskykyä yleisemmin. Nämä ravintolisät sopivat jokapäiväiseen käyttöön.

Teksti: Tuija Laukkanen, Toivakan Apteekki ja Leivonmäen sivuapteekki

Kuva: Dreamstime