Varmista riittävä D-vitamiinin saanti

D-vitamiinivarastomme täyttyvät aurinkoisena kesänä nopeasti, mutta ne myös hupenevat jo 1–2 kuukaudessa. Jos olet pitänyt kesätaukoa vitamiinilisästä, sitä on syytä taas alkaa tankata syksyn tullen.

D-vitamiini on tärkeä immuunijärjestelmälle sekä kalsiumin kaverina luustolle. Saamme sitä ravinnosta, kuten rasvaisesta kalasta, maitotuotteista ja levitteistä, sekä auringosta. Usein saanti jää kuitenkin puutteelliseksi, joten meidän kaikkien on suositeltavaa ottaa D-vitamiinia lisää purkista ympäri vuoden.

D-vitamiinin tarve ja sen varastoituminen elimistöön on yksilöllistä ja eri-ikäisille on omat suosituksensa. Iän lisäksi annoksen määrittämisessä tulisi ottaa huomioon painoindeksi, ihon tummuus ja auringonvalon saanti. D-vitamiinia muodostuu iholla UVB-säteilyn vaikutuksesta, joten esimerkiksi runsas aurinkosuojatuotteen käyttö voi heikentää D-vitamiinin saantia.

Vaikka olisimme saaneet kesällä D-vitamiinitankkimme täyteen, se alkaa huveta jo 1–2 kuukaudessa. Loka-marraskuussa onkin hyvä ajankohta mittauttaa oma D-vitamiinitasonsa. Se onnistuu helposti verikokeella. Plasman 25(OH)D-vitamiinipitoisuus kuvaa elimistön D-vitamiinivarastoja parhaiten.

Suomalaisten viitearvojen (40–80 nanomoolia litrassa) sijaan tavoitearvona tulisi pitää yli 75 nmol/l, perustuen luonnollisessa auringonvalossa oleskelevien tasoon (125–200 nmol/l). Esimerkiksi kalsiumin imeytymiseksi tason tulisi olla yli 80 nmol/l.

Pohjoisesta sijainnistamme huolimatta nykyiset suosituksemme ovat huomattavastikin alhaisemmat kuin muualla Euroopassa tai Amerikassa. Uuden tutkimuksen mukaan Suomen nykyisten suositusten mukainen 10 μg/vrk käytännössä jopa vähentää elimistön D-vitamiinipitoisuutta.

Esimerkiksi Euroopan Elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) on määritellyt turvallisen, haitattoman saannin ylärajaksi 0–6 kuukauden ikäisille lapsille 25 mikrogrammaa (μg) vuorokaudessa, 6–12 kk:n ikäisille 35 μg/vrk, 1–10-vuotiaille 50 μg/vrk sekä yli 10-vuotiaille ja aikuisille 100 μg/vrk. Myös Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on nostanut turvallisen saannin ylärajan 50:stä 100 mikrogrammaan vuorokaudessa.

D-vitamiinista voi olla apua hengitystieinfektioiden ehkäisyssä. Myös koronavirusinfektioon sairastumisen ja vaikean, tehohoitoa vaativan infektion riski on suurempi, jos veren D-vitamiinipitoisuus on matala. Suomessakin aikuisten yleisiä suosituksia suurempien määrien on esitetty estävän esimerkiksi syöpiä, hermoston rappeumatauteja, verenkiertotauteja ja diabetesta.

Luotettavat D-vitamiinivalmisteet löytyvät apteekista. Apteekin henkilökunta opastaa mielellään sopivien valmisteiden valinnassa.

Teksti: Apteekkari Lauri Viitanen, Korpilahden Apteekki

Kuva: Dreamstime