Magnesium on monessa mukana

Magnesium on elintärkeä kivennäisaine kehomme aineenvaihdunnalle ja toiminnoille. Se muun muassa edistää lihasten toimintaa ja varmistaa osaltaan luustomme hyvinvointia.

Aktiivisesti liikkuvat ja kestävyyslajeja harrastavat suosivat lisämagnesiumin käyttöä, koskaliikunta lisää kehon magnesiumin erittymistä virtsaan. Lisämagnesiumia tarvitaan vain, joskyseisestä kivennäisaineesta on puutetta. Magnesium-valmisteita käytetään usein niin sanotun suonenvedonehkäisemiseen. Myös magnesiumin yhteyksiä verenpaineeseen, sydänsairauksiin, osteoporoosiin ja diabetekseen on tutkittu.

Saamme yleensä riittävästi magnesiumia normaalista ruokavaliostamme, mutta puutostiloja saattaa syntyä esimerkiksi hoitamattoman keliakian tai muun imeytymishäiriön vaikutuksesta. Magnesiumia on vilja- ja maitovalmisteissa, kasviksissa sekä marjoissa ja hedelmissä, suklaassa ja kahvissa sekä lihassa ja kalassa.

Elimistö tarvitsee magnesiumia toimiakseen moitteettomasti, koska se vaikuttaa lihasten supistumiseen, hermojen toimintaan ja proteiinien muodostumiseen. Magnesiumin yleinen saantisuositus Duodecimin mukaan on 310–420 milligrammaa, miehillä tarve on naisia suurempi.

Multivita Magnesiumsitraatti 175 mg + B6 (180 purutabl. greippi) ja Multivita Magnesiumsitraatti 150 g +B6 (90 tabl., lime-sitruuna) sisältävät runsaasti magnesiumsitraattia. (Orion)

Apteq Crampex (120 tabl., ja 14 poretabl.) sisältää hyvin imeytyvää magnesiumsitraattia ja B-vitamiineja. (Fennogate)

Ice Power Strong Magnesium -tuotteessa (300 ml) magnesium imeytyy voiteesta ihon läpi. (Fysioline)

MagneCit (60, 100 ja 200 tabl.) sisältää tehokkaasti imeytyvän magnesiumsitraatin lisäksi B6-vitamiinia. (Decem Pharma)

Magnex 375 g (180 tabl.) -magnesiumia otetaan yksi tabletti päivässä. (Vitabalans)

Teksti: Johanna Pelto-Timperi Tuotevalinnat: Lähiapteekit

Tuotteiden saatavuus vaihtelee apteekeittain.