Leikkaushaava kaipaa huolenpitoa, muttei liiaksi

Haavahoitaja HELI KALLIO toteaa, että kirurgisia haavoja tulee seurata ja suojata, mutta tarpeetonta koskettelua tulee välttää. Jos haava on siisti ja kuiva, on hyvä antaa sen parantua rauhassa. Ompeleiden tai hakasten poiston jälkeen, kun haava on umpeutunut, on aika aloittaa haavan rasvaus ja hieronta, jotta arpi pysyy joustavana eikä synny kiinnikkeitä.

Kirurgisista haavoista yleisimpiä ovat raajojen, vatsan ja rintojen alueen haavat. Leikkaushaavan kotihoito koskee monia, koska Suomessa tehdään noin 40 000 leikkausta vuodessa. Kirurgisia toimenpiteitä on monenlaisia päiväkirurgisista toimenpiteistä tähystysleikkauksiin ja useita tunteja kestäviin avoleikkauksiin asti. Pelkästään lonkan tekonivelleikkauksia tehtiin Suomessa vuonna 2022 lähes 23 000.

Tyks Orton sairaanhoitaja ja auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio kertoo, että leikkaushaavan paraneminen on yksilöllistä ja paranemisaikaan vaikuttavat monet tekijät, kuten haavan koko ja sijainti sekä perussairaudet ja lääkitys. Etenkin diabeetikoilla ja reumaa sairastavilla paraneminen voi kestää kauemmin. Haavan paranemisen riskeistä kerrotaan potilaalle ennen leikkausta.

– Leikkausarpi tulee suojata auringonvalolta niin kauan, kunnes arpi on vaalentunut. Suojakertoimen pitäisi olla vähintään 50, Kallio sanoo.

HAAVA SUOJATAAN MIKROBEILTA

Haavan suojauksessa on tärkeintä, ettei haavaan pääse ulkoapäin mikrobeja tulehduksen välttämiseksi. Kallio suosittelee haavan suojausta hengittävällä sidoksella ompeleiden tai hakasten poistoon asti. Näin vaatteetkaan eivät pääse hankaamaan haavaa.

– Leikkaushaava voidaan suojata erilaisilla sidoksilla esimerkiksi sen mukaan, kuinka paljon haava erittää. Ompeleiden tai hakasten päällä voi olla esimerkiksi vain teippi tai imevä sidos, jossa voi olla reunoissa silikonikiinnitys tai akrylaattiliima. Runsaasti erittävän tai riskipotilaan haavan hoidossa voidaan käyttää myös kertakäyttöistä alipaineimuhoitoa, Kallio kertoo.

Jos haavan päällä on teippi, sitä voidaan pitää ompeleiden poistoon asti. Teippi on hengittävä, eikä se haudo haavaa. Kallio muistuttaa, että haavan paranemista tulee seurata ja havainnoida siinä mahdollisesti tapahtuvat muutokset ja sen perusteella vaihtaa haavasidokset tarpeen mukaan. Haavaan soveltuvia teippejä ja muitakin sidetarvikkeita saa apteekeista, joiden henkilökunta osaa neuvoa valinnassa.

EI TURHAA KOSKETTELUA JA PUHDISTUSTA

– Yleensä pesulle voi mennä 1–2 päivän kuluttua. Samalla haavan voi kastella, mutta sitä ei tarvitse suihkutella. Haavaa ei kannata erikseen myöskään puhdistaa, jos se on kuiva ja siisti. Jos on tarvetta puhdistukseen esimerkiksi haavasta erittyneen kuivuneen kudosnesteen poistamiseksi, sopii siihen parhaiten puhdas, juomakelpoinen vesi tai apteekista saatava keittosuolaliuos. Antiseptisiä puhdistusaineita ei suositella käytettäväksi. Suihkussa voi käydä ilman sidosta tai sidoksen kanssa, mikäli siinä on vedenkestävä pintamateriaali.

Kallio kertoo, että leikkaushaavan hoidossa tulee välttää tarpeetonta haavan koskettelua ja sidosvaihtoja. Haavahoito-ohjeet ovat tapauskohtaisia, joten leikanneen lääkärin ohjeita tulee noudattaa.

– Haavasta tulee toki seurata se, ettei siinä ole infektion merkkejä, mutta ei haavaa kannata turhaan vahtia. Haavaa hoidettaessa pitää huolehtia, että kädet on pesty saippualla ja lämpimällä vedellä. Käsineitä ei tarvita, Kallio sanoo.

Ensimmäisinä päivinä esiintyvä haavan reunojen pieni punoitus ja vähäinen kudosnestevuoto kuuluvat normaaliin paranemiseen.

LEIKKAUSHAAVAN ONGELMAT

Leikkaushaavan paranemisessa saattaa tulla myös ongelmia. Yksi on haavan tulehtuminen, mutta sitäkin esiintyy harvoin eli vain 2–5 prosentilla leikkauspotilaista. Jos haava alkaa erittää märkäistä nestettä, punoittaa, turvota ja siinä tuntuu kipua ja kuumotusta, voi kyseessä olla tulehdus. Tällöin on syytä olla yhteydessä leikanneeseen yksikköön.

Haava saattaa myös aueta ompeleiden tai hakasten poiston jälkeen. Tätä kutsutaan haavarepeämäksi.

– Tällöin hoito voi jatkua avoimen haavan tapaan tai se joudutaan sulkemaan uudelleen. Haavaan voi kehittyä myös esimerkiksi nestekertymä eli serooma. Se ei tarkoita haavan tulehtumista, vaan terveydenhuoltoalan ammattilainen poistaa nesteen neulan ja ruiskun avulla, Kallio kertoo.

Kallio muistuttaa, että ponnistelua, kurottelua ja painavien esineiden nostamista ja raajan käyttöä tulee välttää lääkärin antaman ohjeen mukaan.

UMPEUTUNUTTA HAAVAA VOI HOITAA

Viime aikoina on alettu korostaa umpeutuneen haavan hierontaa ja rasvausta. Kallio kertoo, että molemmat ovat tarpeen, jotta arpi pysyy joustavana, eikä synny kiinnikkeitä. Avohaavaa ei saa rasvata ja hieroa.

– Rasvaukseen sopii perusvoide. Jos valitsee hyvin rasvaisen voiteen, kannattaa sitä laittaa vain vähän, jotta iho pääsee hengittämään. Kortisonipitoisia voiteta ei suositella. Myös arpivoiteita ja arpisidoksia voi käyttää, jos tietää, että on taipuvainen arven liikakasvuun.

Kallio kertoo, että monipuolinen ravinto edesauttaa haavan paranemista.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku