Valon vaikutus

KEVÄINEN VALO kertoo, että on ikkunoiden pesun aika. Viime kuukausien kasvanut valon määrä ja varsinkin auringonpaiste ovat herättäneet meidät talviunesta. Valo antaa energiaa, mutta auringon UV-säteilyn kanssa kannattaa olla varovainen.

VALO AIHEUTTAA osalle meistä myös erilaisia ihottumia, joista monimuotoinen valoihottuma on yleisin. Se onneksi lievenee kesän kuluessa ja myös iän myötä. Osa lääkkeistä saattaa myös aiheuttaa valoherkkyyttä. Verkkoartikkelissa asiantuntija Katariina Ijäs kertoo esimerkiksi valoihottumasta. 

KEVÄTAURINKO INNOSTAA siivoamaan. Siivousinnon iskiessä kannattaa katsastaa myös kodin lääkekaappi. Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet ja valmisteet tulee lajitella vaarallisena jätteenä ja viedä apteekkien keräykseen. Lääkejätteiden oikeanlainen kierrätys on iso ympäristöteko. 

TÄSSÄ LEHDESSÄ kerromme suojautumisesta. Iho on hyvä pitää piilossa auringon UV-säteilyltä, koska säteily on tärkein yksittäinen ihosyövän riskitekijä. Koska iho on herkkä palamaan auringossa talven jälkeen, kannattaakin nyt olla erityisen varovainen ja muistaa suojautua niin vaatteilla kuin aurinkosuojatuotteillakin.

SUOJAUTUMISTA TARVITAAN myös punkkien takia. Puutiaisten määrä on lisääntynyt ja niitä esiintyy yhä laajemmalla alueella. Myös punkkeja vastaan voi suojautua vaatteilla. Lemmikeille on tarjolla monenlaisia karkotteita, kuten punkkipantoja ja valeluliuoksia. Päivittäinen punkkisyyni koskee niin perheen ihmisiä kuin lemmikkejäkin. Puutiaistutkija Jani Sormunen muistuttaa verkkoartikkelissa, että punkkeja on myös kaupunkien puistoissa ja luontopoluilla.

NAUTITAAN KUITENKIN täysin siemauksin alkavasta kesästä ja valosta. Olemme sen ansainneet pimeän talven jälkeen. Virkistävää kesää!

SIRKKU KEMPPAINEN

Toimitusjohtaja

Lähiapteekit Oy

Apteekkihaku