Miten hävitän lääkejätteen?

Lääkejätettä ovat kaikki vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkeaineet ja valmisteet. Lääkejäte on vaarallista jätettä, joten sen oikeaoppinen hävittäminen on tärkeää. Tämä on onneksi helppoa, koska sen voi tuoda maksutta apteekkiin.

Lääkejäte luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, sillä se voi olla pieninäkin pitoisuuksina haitallista niin ihmisille, eläimille kuin ympäristöllekin. Käyttämättä jääneitä tai vanhentuneita lääkkeitä ei pidä huuhtoa viemäriin tai heittää sekajätteeseen, etteivät ne kulkeudu vesistöihin ja luontoon.

Lääkkeiden turvallinen hävitystapa on tuoda ne apteekkiin. Kaikki apteekit vastaanottavat maksutta kuluttajilta lääkejätettä ja huolehtivat sen ongelmajätteiden käsittelylaitokselle.

Perusvoiteet ja ravintolisät, kuten vitamiinivalmisteet voi hävittää sekajätteen mukana. Jos on epävarma, onko jokin valmiste lääkejätettä vai ei, asian voi varmistaa apteekista.

HENKILÖTIEDOT POISTETAAN

Kodin lääkekaappi on hyvä tarkistaa säännöllisesti ja poistaa sieltä vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet. Hävitettävät tulee käydä läpi ja pakata kotona ennen apteekkiin tuomista. Tietosuojan takia lääkepakkauksista kannattaa poistaa kaikki henkilökohtaisia tietoja sisältävät ohjetarrat.

Vanhat ja käyttämättä jääneet tabletit ja kapselit poistetaan alkuperäisestä ulkopakkauksesta ja tuodaan apteekkiin läpinäkyvässä ja tiiviissä muovipussissa. Läpipainopakkauksissa olevia tabletteja ja kapseleja ei tarvitse irrottaa. Tyhjät kartonkipakkaukset, muovipurkit ja lasipullot, joista on poistettu henkilökohtaisia tietoja sisältävät tarrat, kierrätetään kotitalouksien lajitteluohjeiden mukaisesti. Pakkauksia ei tarvitse huuhdella.

Lääkelaastarit ja nikotiinilaastarit ovat myös lääkejätettä. Esimerkiksi jodi- ja sytostaattilääkkeet tulee palauttaa muusta lääkejätteestä erillään omissa pusseissaan. Myös ruiskut ja neulat palautetaan apteekkiin suljetussa, neulankestävässä astiassa, joka on erillään muusta lääkejätteestä.

TÄRKEÄ YMPÄRISTÖTEKO

Lääkejätteen palauttaminen apteekkiin on helppo ja tärkeä ympäristöteko. Lääkejätteen määrää voi myös pyrkiä vähentämään omilla valinnoilla, esimerkiksi uuden lääkehoidon voi aloittaa pienellä kokeilupakkauksella.

Lääketurvallisuussyistä apteekkiin palautetut lääkkeet ovat aina lääkejätettä, vaikka ne olisivat avaamattomia ja täysin käyttämättömiä.

SÄILYTÄ LÄÄKKEET OIKEIN

Monet lääkkeet eivät kestä lämpötilojen, valon ja kosteuden vaihtelua, etenkään pakkasta. Tästä syystä myös kesämökin lääkekaappi ja matkoilla mukana kulkevat lääkkeet vaativat säännöllistä tarkastusta. Lääkkeiden teho ei välttämättä ole säilynyt entisellään, jos ne ovat olleet talven yli kylmässä mökissä, vaikka käyttöaikaa olisi vielä jäljellä.

Teksti: Apteekkari Virpi Hovi, Apteekki Humppilan Lasi

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku