Puutiaisia melkein koko Suomessa

Puutiaisia eli tuttavallisemmin punkkeja on Suomessa jo Oulun korkeudelta alaspäin. Tutkimusten mukaan puutiaisten määrä on moninkertaistunut viime vuosikymmeninä, mikä aiheuttaa huolta niiden levittämien tautien, puutiaisaivotulehduksen ja borrelioosin takia.

Olemme Turun yliopiston puutiaisprojektissa tutkineet puutiaisten esiintymistä Suomessa kansalaistieteen keinoin, viimeisimpänä vuonna 2021 käynnistyneen Punkkilive-sivuston avulla. Tutkimustemme mukaan puutiaiset ovat levinneet Suomessa 400 kilometriä pohjoisemmaksi 1950-lukuun verrattuna, puutiaistutkija Jani Sormunen kertoo.

Levinneisyyden lisäksi puutiaisten määrä on moninkertaistunut. Leudot talvet mahdollistavat puutiaisen selviämisen uusilla alueilla ja lämpimämpi sää nopeuttaa yksilökehitystä ja elinkiertoa. Myös isäntäeläimiä on enemmän. Puutiaiset tarvitsevat ravinnokseen ja lisääntyäkseen veriaterioita isäntäeläimiltään. Aikuiset puutiaiset suosivat ravinnokseen suuria eläimiä, kun taas nuoret puutiaiset eli nymfit ruokailevat hiirillä, myyrillä, päästäisillä ja linnuilla.

PUNKKISYYNI TARPEEN

– Puutiaisten aktiivisin aika on toukokuusta syyskuuhun. Mikäli ulkoilee paljon alueella, jossa tavataan puutiaisia, tulee iho tarkistaa punkkien varalta kerran päivässä. Kiinni tarttuneen puutiaisen voi poistaa pinseteillä tai punkkipihdeillä, Sormunen opastaa.

Ulkoillessa ihokontaktia voi välttää suosimalla pitkiä lahkeita ja saappaita. Lasten ja lemmikkien tarkastusta ei kannata unohtaa. Koirien turkissa pienet nymfit tarttuvat erityisesti korvien taakse ja aikuiset punkit on helpointa havaita sormella tai kammalla harjaamalla.

– Puutiaisia on myös kaupunkien puistoissa ja tutulla luontopolulla. Punkkisyyni on tärkeää, koska esimerkiksi koiran ulkoiluttaja voi liikkua samalla alueella monta kertaa päivässä ja altistua puutiaisille jokaisella kerralla, Sormunen kertoo.

KAIKKI EIVÄT TARTUTA

Suomessa puutiaiset kantavat Borrelia-bakteereita ja puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa virusta. Taudinaiheuttajat tarttuvat puutiaisiin isäntäeläimistä.

– Suomessa Borrelia-bakteereita kantaa arviolta 50 prosenttia puutiaisista ja arvioiden mukaan puutiaisaivotulehdusta aiheuttaa arviolta 0,5–1,5 prosenttia puutiaisista, Sormunen kertoo.

Borrelioositartunta voidaan estää tehokkaasti päivittäisellä punkkisyynillä. Borrelia-bakteerit tarttuvat ihmiseen hitaasti, tutkimusten mukaan 8–48 tunnin kuluessa siitä, kun puutiainen on tarttunut kiinni ihoon. Pureman ympärille muodostuvat renkaat ja punoittava ihottuma saattavat olla merkki tartunnasta.

– Joskus puutiaisen imukärsä katkeaa ja jää ihon alle poiston yhteydessä. Tämä voi aiheuttaa iholle pienen tulehdustilan olematta borrelioosia. Mikäli ihottuma leviää puremakohdasta tai oireilee muilla tavoin, on kuitenkin hyvä käydä lääkärissä, Sormunen sanoo.

Teksti: Iiris Jouhilampi

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku