Syyhyyn löytyy apua apteekista

Kiusallinen syyhypunkin aiheuttama syyhy on yleistynyt voimakkaasti, ja se on viime aikoina ollut erityisesti lapsiperheiden vaiva. Syyhypunkki tarttuu kaikenikäisiin.

Syyhyn harmillisuutta lisää se, että oireet alkavat usein vasta 3–6 viikon kuluttua tartunnasta. Näin oireettoman jakson aikana se pääse leviämään laajasti perheen lisäksi esimerkiksi päiväkodissa ja koulussa.

Syyhyn taltuttamisessa onkin tärkeää hoitaa huolella koko lähipiiri. Syyhy pitää myös hoitaa, koska se ei parane itsestään. Syyhyn hoitoon on käytössä lähinnä kaksi valmistetta eli permetriinivoide, joka on itsehoitolääke sekä imervektiinitabletit, jotka vaativat reseptin. Apteekit voivat lääkärin määräyksestä valmistaa myös rikkiä sisältäviä voidesekoituksia. Lisäksi Fimea on myöntänyt erityisistä sairaanhoidollisista syistä erityislupia myyntiluvattomille syyhylääkkeille.

Syyhyn aiheuttama kutina on kiusallista ja se vaivaa erityisesti öisin. Oireita voi esiintyä koko kehon alueella ja sukuelimissä. Iholle nousee ihottuman lisäksi usein myös pieniä vesikelloja, jotka rikkoutuvat, kun kutiavaa ihoa raavitaan. Rakkulat taas tulehtuvat helposti.

Permetriinivoidetta tulee levittää koko keholle ja muistaa erityisesti sormien ja varpaiden välit. Voide pestään pois 8–12 tunnin kuluttua käsittelystä. Hoito on hyvä toistaa viikon kuluttua, mutta yksikin kerta saattaa riittää. Yksi 30 gramman voideputki riittää aikuiselle ja yli 12-vuotiaalle lapselle koko vartalon voiteluun. 6–12-vuotiaille lapsille riittää yleensä puolikkaan voideputken verran eli noin 15 grammaa voidetta ja nuoremmille käytetään neljännes putkilosta. Myös raskaana olevat ja imettävät voivat käyttää permetriinivoidetta.

Voiteen käytössä tulee seurata pakkausselosteen ohjetta. Kaikki samassa taloudessa asuvat henkilöt tulee hoitaa samanaikaisesti. Jos vaiva pitkittyy, tarvitaan usein tehostettu hoito eli voiteen lisäksi lääkärin määräämä tablettihoito. Päiväkotiin, kouluun ja työhön voi mennä ensimmäistä hoitokertaa seuraavana päivänä.

Apteekin henkilökunta neuvoo mielellään syyhyn hoidon yksityiskohdissa. Syyhyn liittyvää kutinaa voi helpottaa esimerkiksi antihistamiinilla tai kortisonivoiteella. Kutina voi jatkua parikin viikkoa myös hoidon jälkeen, jolloin ihoa voi rauhoittaa näillä tuotteilla. Jos kutina jatkuu voimakkaana hoidon jälkeen, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Teksti: Apteekkari Janne Nissilä, Hyvinkään Willan Kehrä apteekki

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku