Auringossa palaminen vastaa palovammaa

On ensiarvoisen tärkeää suojata iho auringon UV-säteilyltä vaatteilla ja aurinkosuoja-tuotteilla. Tosinaan iho pääsee palamaan, jos jokin kohta ihosta jää suojaamatta tai auringossa oleminen jatkuu suunniteltua kauemmin. Palanut iho kaipaa kosteutta ja tarvittaessa voi ottaa kipulääkettä.

Auringossa palanut iho saattaa tuntua kivuliaalta ja pahassa tilanteessa iholle nousee rakkuloita. Auringonpolttama vastaa palovammaa ja sitä hoidetaan samalla tavalla. Oireita esiintyy usein vasta noin kuuden tunnin kuluttua auringossa oleskelun jälkeen.

Itsehoito yleensä riittää, ja iho palautuu muutamassa päivässä tai viikossa. Jos oireisiin liittyy pahoinvointia ja voimakasta päänsärkyä, on hyvä hakeutua lääkäriin. Terveydenhuoltoalan ammattilaiseen on hyvä olla yhteydessä myös silloin, jos rakkuloille palaneen ihon alue on kämmentä suurempi.

Palanutta ihoa kannattaa viilentää haalealla vedellä ja käydä suihkussa, jos se on mahdollista. Viileän nesteen nauttiminen voi helpottaa ja se estää elimistön kuivumista. Palaminen poistaa nestettä myös ihosta, joten veden juominen on tarpeen.

Ihoa on hyvä hoitaa esimerkiksi apteekin valikoimassa olevilla aloe vera -geelillä ja dekspantenolia sisältävillä emulsiovoiteilla ja lotionilla. Tarvittaessa voi levittää palaneisiin kohtiin hydrokortisonivoidetta tai hydrokortisonia ja dekspantenolia sisältävää voidetta. Ihoa voi lievissä oireissa viilentää after sun -tuotteilla. Kipuun ja epämukavaan tunteeseen saa apua tulehduskipulääkkeistä. Näitä kannattaa olla jo valmiina kodin lääkekaapissa. Apteekin henkilökunta auttaa mielellään tuotteiden valinnassa ja neuvoo myös niiden käytössä.

Jos iholle on noussut rakkuloita, ei niitä saa puhkaista. Tarvittaessa ihoa voi suojata apteekista saatavilla palovammojen hoitoon tarkoitetuilla sidoksilla. Myös näitä tulisi pitää kotona valmiina mahdollisten palovammojen varalta.

Jos iho on päässyt palamaan, on hyvä olla erityisen huolellinen, ettei se pala uudelleen.

Teksti: Apteekkari Marianne Wiiri, Toivakan apteekki

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku